Utsmyckning Lundbergs huvudkontor

Mitt i allt bokskrivande hinner jag med att jobba lite med grafik också. I detta fall med ett utsmyckningsuppdrag för Fastighets AB LE Lundbergs, en av de största fastighetsägarna i Sverige.

De tre bladen representerar tre olika fastigheter i Stockholm, Jönköping respektive Linköping och är skapade i tekniken Fotopolymer (läs mer här) samt med embossing. Varje motiv är skapat utifrån egna fotografier och två plåtar. Den ena plåten innehåller svärtan och den andra respektive kulör och jag tryckte först kulören och sedan svärtan.

Till entrén gjorde jag ett grafiskt blad i form av Lundbergs logotyp.
Papperet är faktiskt Homlen papers gamla originalpapper och var inte helt enkelt att arbeta med. Jag hade bara tre pappersark så det var med tungan rätt i munnen jag provade mig fram!
Arken fick jag av John Kyrklund på Anfang design och kommunikation – Tack för det.
(Anfang skapade den grafiska utsmyckningen till glaspartier och skyltar i lokalerna så vi pratade ihop oss om helheten).

Det gick inte att blöta arken som vanligt eftersom de då löstes upp med resultatet att det föll samman totalt. Istället fick jag spraya dem med vatten från en blomspruta tills det att de var tillräckligt fuktade för att inte trasas sönder under trycket i pressen.
Jag lät klippa till ett ”L” i kopparplåt med måtten 50×50 cm vilken jag sedan arbetade med för att kunna etsa motivet i järnklorid.
Plåten färgade jag sedan in med svart i intaglion, fördjupningarna, och med en gradering i ”grönt” som jag valsade över hela plåten.
Hela tavlan har måtten 70×70 cm och monterades med distans i en djup ram.

Nu arbetar jag med ett utökat uppdrag där jag ska trycka ett 160cm brett grafiskt blad som ska hänga centralt i konferenslokalerna!
Inte helt självklart men jag tror att jag har löst det hela.
Jag har beställt grafikpapper på rulle, extra stora fotopolymerplåtar och jag kommer troligen även att arbeta med collografi via stora silkboards.

Roligt är det i alla fall och samtidigt en riktig utmaning – vilket jag ju gillar!

 

Lundbergs färdiga tavla kopparetsning grafik       lundbergs tavla logotyp GrafiskaGalleriet

Asken Lundbergs GrafiskaGalleriet     Bokbindaren Lundbergs GrafiskaGalleriet     Ansvaret Lundbergs GrafiskaGalleriet