Exempel på viskositetstryck i form av Monotypier. Detta skiljer sig mycket mot vad man brukar mena med viskositetstryck – se under Teknik.

För dessa är faktiskt gjorda genom att måla på en plåt med en till vissa delar fastlimmad aluminiumfolie. Men, jag målade med endast lite olja, alltså ingen färg. Därefter valsade jag med en svart koppartrycksfärg över det jag målat. Som bekant vill inte oljan blanda sig med den tjockare färgen och mönster uppstår. Jag valsade åt olika håll och fyllde ibland på valsen med mer färg.

Tekniken kan aldrig bli exakt utan man behöver anamma slumpen som inslag. Speciellt som också aluminiumfolien rör sig och skapar sitt eget mönster vid valsningen.
Men det var just det som var grejen – att folien skapar sin egen slumpmässiga grängighet som hade varit svår att skapa själv.

Benämningen Monotypi betyder att man inte har använt någon färdig plåt utan målar fritt på ett underlag som sedan används för att trycka på papperet. Det gör att motivet aldrig går att upprepa exakt.

Viskositetstryck 1 till projekt

 

Läs mer under Grafiska Tekniker om Viskositetstryck!