Non toxic printmaking med Henrik Boegh

Denna sommaren har verkligen varit både krävande och givande!

Att bygga upp en grafisk verkstad helt själv har ju varit både dröm och mardröm… men till slut blev det ändå ganska effektivt och det går bra att arbeta i den. Jag vill ibland inte gå hem därifrån och det är skönt att min hund Hugo vaktar mig på kvällarna. Lokalen fungerar även utmärkt att ha afterwork i – det har vi provat!

Ett annat krävande projekt har ju så klart varit att skriva boken ”Kvinnliga Grafiker i Östergötland”. Men också bland det roligare jag gjort eftersom jag har fått träffa så många intressanta och begåvade människor!
Mycket  tid har lagts på att gå igenom texter, intervjuer och fotografier för att skapa en helhet och ett sammanhang! Det har varit väldigt givande med mycket skratt och galna tankar, men det känns skönt att arbetet börjar närma sig ett slut och att boken snart finns att köpa!

Kursen i Non Toxic Printmaking med Henrik Boegh, vilken jag unnade mig själv som ett avbrott var helt igenom givande. Jag flög ned till vårt älskade ställe i Costa Tropical, Spanien, och vidare med bil långt upp i bergen i Sierra Nevada till den lilla byn Capileira. Kursen var en vecka lång och vi gick igenom det mesta gällande fotopolymerfilm. Det inkluderade själva lamineringen av filmen på kopparplåt, hur man kan exponera olika bilder, hur man gör en akvatint med filmen, hur man kan spraya på en akvatint, spitbite-liknande tekniker, hur man använder filmen som stoppgrund vid etsning av kopparen – för att bara nämna några delar.

Capileira art etching Non toxic graphic printmaking

Byn ligger i La Alpujarra på 1440m öh och därifrån får man ta buss vidare upp i nationalparken eftersom biltrafik är förbjuden längre upp i bergen. Vi vandrade inte i de berömda lederna längre upp men väl i de branta bergen omkring byn och det i den värsta hettan sedan 40-talet.. En morgon steg vi dessutom upp riktigt tidigt och vandrade ned till floden Poqueira, vilket gjorde frukosten hos Henrik och Åse ännu godare än vanligt! Platsen där Henrik håller kursen är deras eget hem, helt underbart placerat på kanten av berget med vidunderlig utsikt och maten som Åse stod för var den bästa jag ätit!

Alltihop gjorde att jag varmt kan rekommendera kursen – engagerad lärare, underbar plats, otroligt sköna deltagare, mycket nyttig information, tid för egna experiment och också kontemplation. Henrik är ju en föregångare gällande att arbeta med mindre farliga ämnen gällande grafiska trycktekniker och håller utbildningar runt om i hela världen. Att höra informationen från källan var nyttigt. Hans bok finns att köpa på Grafiskeksperimentarium där han också har en liten webshop och lite informativa filmer.

Printmaking grafik konst Etsning Fotopolymer 2

 

Jag är också glad över att jag kommit igång och träna igen och jag ser fram emot en vinter med många pass på träningsanläggningen varvat med joggning. Det gör att jag orkar planera framåt och jag är verkligen sugen på att stå i min verkstad och prova allt jag lärt mig för att komma fram till vilka tekniker som passar mig.

Eftersom jag missade en screenkurs i sommar ska jag leta upp en sådan i höst/vår samt att jag kommer  att börja arbeta med en bok om Collografi. Dessutom sitter jag just nu och ritar på en expansion av lokalen så att jag ska kunna jobba i större format och kanske kunna annordna kurser i framtiden. Eventuellt får också ett litet galleri plats. Kurser tänker jag kan omfatta collografi, photopolymer och kanske någon annan teknik…
Så är du intresserad av kurs – maila mig så återkommer jag om det blir tillfälle!

Foto: Lars Pryds och Beatrice Guttormsen samt egna