Min belysningsbox

Nu har äntligen min belysningsbox för UV-ljus och fotopolymer kommit!
Den belysningsbara ytan i boxen är hela 105 x 85 cm så det går att framkalla hyfsat stora plåtar. Var jag ska ha den tills vidare är lite osäker ännu eftersom jag inte har byggt klart min verkstad ännu. Just nu står den och väntar bredvid mina föräldrars Mercedes från 30-talet i ett garage.

Efter att ha provat diverse UV-lampor tröttnade jag på osäkerheten och beställde en riktig box med stark lampa, räkneur och inbyggt vakuumbord. Eftersom jag är så nyfiken så provkörde jag den direkt men något var fel på vakuumpumpen tyvärr. Så imorgon kommer en tekniker och kikar på den.
Jag har hunnit att beställa fotopolymerplattor, Image-on film samt ammoniak och akvatintrastret ligger klart. Nästan framme!

Dessutom har jag beställt Puretch-film eftersom jag tänkte att jag skulle kombinera kopparetsning med fotopolymer. Puretch är en UV-känslig film, så tunn att man kan skapa mönster i den vilka går enda ned till själva plåten. Filmen lämnas kvar på plåten och när denna sedan sänks ned i etsningsbadet angrips metallen där filmens fördjupningar lämnat plåten bar. Det gör att det är möjligt att etsa ganska detaljerat. Därefter går det att jobba vidare på plåten, även med filmen kvar.

Det man kanske inte alltid tänker på när man beställer utrustning är att de ska in genom dörren!
Nu hade jag ju garagedörrar utan tröskel att ta in boxen genom och i min verkstad ska jag ha minst 140 cm öppning. Annars blir det svårt att få in tryckpressen!

Så nu behöver jag göra provremsor på hur länge rastret ska belysas för att ge ett bra spektrum från vitt till svart. Därefter behöver jag provprinta bilderna på OH-filmen samt provbelysa dessa. Bilderna gör jag i datorn och jag gillar verkligen min tiltbara Wacom-skärm som jag kan rita på med penna!

Det är inte helt enkelt att börja jobba med nya maskiner, men jag är fast besluten att experimentera mig fram till bra resultat…

Här kan du läsa lite mer om fotopolymer:
http://fotopolymer.se/
http://www.fpgravyr.se/fotopolymerplat/
http://www.nontoxicprint.com/beginnerscompendium.htm
http://bildpunkt.se/tips-och-trick/tutorials/lathund-till-fotogravyr-med-fotopolymer/