Intervjuer till boken kvinnliga Grafiker…

Nu har vi varit runt hela Östergötland kors och tvärs för att hålla intervjuer till boken ”Kvinnliga Grafiker i Östergötland”. Det är nog bland det roligaste jag gjort måste jag erkänna. Att få ynnesten att hälsa på hos alla dessa konstnärer, se deras ateljéer, kika runt bland alla alster, få se hur konsten blir till och höra alla dessa historier!

Vi ska skriva om ca 20 konstnärer i länet vilka arbetar med konstgrafik på olika vis. Genom en intervju får läsaren följa var och en och innehållet varierar eftersom dessa kvinnors liv är olika. Det de alla har gemensamt är nyfikenheten, drivet att utveckla sina tekniker, behovet av att skapa och kreera samt envisheten att fullfölja sina drömmar och mål. Därefter visar vi 2-4 verk av konstnären kopplat till dennes huvudsakliga teknik. Förutom dessa intervjuer beskriver vi också olika tekniker inom grafiken. Faktatexterna kommer att vara lite kortfattade men ändå så pass djupa att den oerfarne grafikern kan förstå processen i tekniken. Vi kommer att beskriva olika moment med text och bild så att man kan avgöra vilken teknik man skulle vilja arbeta med om det är så att grafiken lockar. Vi önskar höja tankarna om konstgrafik generellt eftersom det inte är självklart hur mycket arbete, kunskap och hantverkskunnande som verkligen behövs för att skapa konst genom grafik.

Örebro

Collografi- eget arbete fotad med mobil

Själv är jag helt förundrad över den bredd konstgrafiken har idag! Jag har förstått och nu också fått bekräftat att man    förr levde ett ganska inrutat och uppknutet konstnärsliv om man ägnade sig åt grafik så till vida att det fanns många     osynliga regler om vad som var att betrakta som ”riktig grafik”. Idag har digitaliseringen och nya material skapat en     mängd variationsmöjligheter och skapandet har blivit lustfyllt, överraskande och utvecklande.

När jag nu har börjat att så smått själv försöka mig på vissa av dessa tekniker undrar jag hur tiden ska räcka till att få styrsel på arbetet. Så många moment, så mycket som kan gå fel, så mycket man ska dokumentera och komma ihåg om man vill kunna upprepa sig! Men, så otroligt roligt!

Mig passar det väldigt bra med grafik som uttrycksmedel. Jag är fullständig tekniknörd, jag arbetar gärna med kroppen, jag har en förkärlek för papper, plåt, metall och verktyg (uppvuxen i en verkstad) och jag är enormt nyfiken. En sak som kan fälla mig är väl min otålighet och stress över att lära mig fort. Att lära sig ett hantverk tar ju tid… Jag provade i alla fall att göra en collografi här. Motiven är från byggarbetsplatser i Örebro för att jag är lite fascinerad av det grafiska och karga i de nakna stommarna innan de försvinner bakom fasadens utsmyckning.