Att bygga en grafisk verkstad/ateljé

Bild: Grafikens hus innan branden. Egna fotografier.

Genom projektet med boken ”Kvinnliga Grafiker i Östergötland”, som ska bli en bokserie från olika län, har jag ynnesten att fara runt till olika grafikverkstäder och intervjua konstnärer till boken. Så jag har sett många smarta lösningar och kompakta layouter på verkstäder men även fantastiska sådana med luft, volym och ljus. projektet som sådant är bland det roligaste jag har gjort någon gång måste jag erkänna!

Många konstnärer arbetar i  kollektivverkstäder men många har också kompletterat med  egna verkstäder för att kunna arbeta precis när de vill. En kollektivverkstad bygger ju på att ett antal konstgrafiker har gått samman i en förening och delar lokal, verktyg och material. Detta eftersom utrustningen är så kostsam och för att en verkstad behöver professionell belysning, god ventilation i form av från- och tilluft, minst en våtdel samt kanske UV-ljusbox och etskar m.m. Det är inget man enkelt slänger upp i sitt eget hem utan det kräver att man antingen hyr en lokal eller bygger om!

Jag har nu kunnat omvärdera mina ritningar när det gäller att bygga en egen verkstad genom att se alla dessa olika lösningar. Innan detta bokprojekt hade jag mest varit i större verkstäder, som exempelvis det nu nedbrunna Grafikens Hus i Mariefred. Det var ju gigantiskt, hade fantastiska ljusinsläpp och enorma arbetsytor och det var ju kanske lite fel som benchmarkingobjekt.
Så nu är hemläxan gjord och jag har ritat om min tänkta verkstad och har kunnat komprimera ytorna. Jag har en bit med bil till KKV Sörmland där jag nyss blivit invald som medlem, vilket jag är jättelycklig över, så jag kommer ju inte att kunna pendla dit varje gång jag ska göra en plåt eller trycka tyvärr.. Det är därför jag behöver bygga upp en egen verkstad för att kunna komma igång snabbt.

Eftersom jag hittade en begagnad koppartryckspress hos Ulf på Ateljé Sjöström så har jag en press som tar papper med bredd 700 och längd 1600 mm. Det är bara det att den står i ett utrymme där den är hopplockad på plats eftersom den inte gick in genom dörren…
Till att börja med kommer jag inte att kunna använda den tänkta lokalen eftersom  en annan hyresgäst huserar på halva ytan nu. Men när det är löst så ska pressen i så fall ut från det gamla stället och behöver alltså plockas ned och sedan ihop igen. Förra gången behövde vi truckar och en motorlyft för att hantera monteringen!

Lokal verkstad koppartryckspress

Bilder: Tänkt lokal till grafikverkstad & Min grafikpress innan vi plockade ned den.

Jag har precis fått startbesked från Byggnadsnämnden och ska nu igång med första åtgärden; att gräva avlopp. Jag var i lokalen idag och kände bara frustration över allt som ska göras med så lite tid… vi har fullt med grejor där nu och om jag ska låta slipa betonggolvet måste det mesta bort och/eller flyttas runt. Väggar ska byggas, VVS skäras ned i golvet för att kunna bygga pentry och wc. Ny el måste dras, belysningen göras om och jag behöver en luftvärmepump… känns som om det är mycket nu men jag tar en liten del i taget och gör ett projekt av det.

– Tänker att jag kan dela lite erfarenheter här vartefter verkstadsprojektet utvecklas!