Du kommer också kunna läsa om tekniker i våra böcker. Boken om Fotopolymer kommer att släppas under 2016!
Vill du anmäla ditt intresse? Maila mig på info@grafiskagalleriet.se

Tillbaka till Grafiska Tekniker

Fotopolymer är en intressant teknik som gör att man kan överföra bilder från datorn till en plåt. Grunden kommer från tillverkningen av kretskort.

Jag gick en kurs på det nu nedbrunna Grafikens hus i Mariefred (vilket nu öppnat igen). Därefter gick jag en kurs på KKV Skövde hos Riise men sedan har jag inte arbetat så mycket i tekniken eftersom jag saknade en ljusbox för UV-ljus. Båda kurserna kan jag rekommendera och det finns ännu fler att gå – se länkarna nedan.
Jag har nu köpt in ett vakuumbord och en UV-lampa så jag får se om jag kan komma igång.
Jag beskriver här nere lite kortfattat om tekniken – men här måste du nog ta hjälp av någon som kan och har utrustningen om du vill prova.

I stort bygger tekniken på att man använder ett emulgerande material som är känsligt för UV-ljus s.k. fotopolymerplåt eller Ristonfilm. Ristonfilm är ett varumärke men namnet får ofta stå som benämning för fotokänslig film men Image on är också en sådan film. Fördelen med denna teknik är att framkallningen eller etsningen kan göras med endast vatten och soda. Du kan även leta på nätet på Non Toxic Print så kanske du får upp mer information.

Det förstnämnda innebär att du köper dig färdiga plåtar med beläggning på och det sistnämnda att du själv påför en plastfilm på en egen plåt. Plåten kan också vara en akrylskiva. De båda härdas med UV-ljus så tänk på att dessa material är just ljuskänsliga – så förvara dem svalt och mörkt. Man lägger sin bild ovanpå plåtarna med god kontakt med plåten och bilden ska vara svartvit eller gråskalebild printad på OH-film med bläckstråleskrivare. Ljuset som passerar härdar materialet på plåten och där ljuset inte passerar kommer materialet spolas bort gradvis under framkallningen i vattnet så att fördjupningar uppstår där färgen sedan kan appliceras inför tryck.
Fotopolymer framkallas i rumstempererat vatten medan Ristonfilmen framkallas i en blandning av soda och vatten där framkallningen stoppas med en blandning av ättika och vatten.

En fördel med plastfilmen vilken man påför på en egen plåt är att man kan lösa upp den i lite starkare sodalösning när man tryckt motivet färdigt och därmed återanvända plåten. Man kan ju också rädda ett tryck om plåten förstörs genom att göra en ny plåt om man har de exakta inställningarna sparade.

Plåtarna härdas genom att belysas först en gång med motivet på och sedan en gång till för att bli riktigt hårda och klara slitaget vid tryck och infärgning. Har man en gråskalebild behöver man använda en rasterfilm som man först belyser plåten med. I annat fall måste man rastrera bilden i datorn – som ett tidningstryck, för att skapa illusionen av en gråskala. När du skriver ut din bild vill du bara använda det svara bläcket i skrivaren så det behöver du ställa in. Lite knepigt men hör med någon som kan visa dig rent praktiskt för denna process är inte på något sätt självklar.

I princip skulle det gå att framkalla sina plåtar i rent solljus men oftast gör man det i verkstäder med belysningsboxar eller flatscanners med inbyggda UV-lampor. Då får man exakta tider uträknade för just den specifika boxen. Viktigt är att OH-filmen verkligen ligger tajt/direkt an mot plåten. Annars smiter ljus in och förstör bildens exakthet.
I verkstäderna har boxarna vacuumbord för att pressa samman plåt och motiv. I princip kan man lägga exempelvis ett löv som motiv.

I övrigt följer man samma procedur med infärgning, tryckning, torkning och rengöring som vanligt. Dock kan Ristonfilmen vara lite känslig upplever jag och nöts en del i kanterna så man får vara lite varsam med den. Tekniken är verkligen rolig eftersom man kan få väldigt precisa motiv! Man kan också så klart måla med svärta direkt på en OH-film för att sedan överföra det till plåten.


Steg fotopolymer

Bilden ovan var bara ett prov och är nu förpassad till papperskorgen.
Men jag längtar tills dessa att jag kan prova mig fram med fotopolymer igen när jag hittat en plats att vara på!

Titta under LÄNKAR så hittar du en del kurser och material.

Mer specifikt kring fotopolymer och Riston kan du kontakta:
Riise hittar du på http://fotopolymer.se
Peter Ragnarsson http://www.intermezzografik.se/z/index.html
FP Gravyr http://www.fpgravyr.se
Bildpunkt (har bra information om det tekniska kring skrivaren och program i datorn)  http://bildpunkt.se
Henrik Boegh (har även kurser i Spanien samt böcker och DVD) http://www.grafiskeksperimentarium.dk/en/Henrik_boegh.html